Terifianta armă pe care o dezvoltă China! – VIDEO
În aer și apoi în mare, prototipul terifiant al unei torpile chinezești propulsate cu bor, stârnește îngrijorare în rândul aliaților occidentali.
Ce poate speria un marinar mai mult decât vederea urmelor unei torpile care se îndreaptă spre corpul navei sale? Sau rachete anti-nave precum Exocet sau Harpoon, de exemplu?
De 2,5 ori viteza sunetului, 100 de metri pe secundă în apă!
Sau, și mai rău, o armă care le înglobează pe ambele. Potrivit South China Morning Post, Beijingul le promite dușmanilor Chinei prototipul unui nou tip de torpilă, alimentată cu bor, mai întâi supersonică, în aer, și apoi capabilă să despice valurile cu mare viteză, înainte de a lovi nava vizată.
Înspăimântătoarea torpilă de peste 5 metri lungime ar fi mai întâi capabilă să atingă de 2,5 ori viteza sunetului, la o altitudine de 30.000 de picioare, altitudinea de croazieră a avioanelor de linie, pe o distanță de 200 de kilometri.
Apoi se poate scufunda pentru următorii 20 de kilometri, înainte de a se transforma într-o torpilă în toată regula, pentru cei 10 kilometri care o separă de ținta finală, scrie Korii.
Folosind propulsia prin supercavitație, o tehnică care permite unui obiect să producă un gaz fierbinte, suficient de fierbinte chiar și pentru a vaporiza apa, care va înveli obiectul, pentru a reduce frecarea apei, ar putea în cele din urmă să se deplaseze cu o viteză de 100 de metri pe secundă.
Potrivit lui Li Pengfei, șeful echipei de oameni de știință care propune această soluție, o astfel de armă cu rază mare de acțiune și modul său unic de deplasare ar „crește foarte mult capacitatea de lovire”.
Principala provocare cu care se confruntă Pengfei și echipa sa de la Universitatea Națională de Tehnologie a Apărării din Hunan este metoda de propulsie, care trebuie să fie capabilă să împingă racheta prin aer și apoi prin apă, ca torpilă.
Interesul pentru bor în domeniul spațial și militar
În bor, cercetătorii militari chinezi au văzut soluția: materialul reacționează violent atunci când intră în contact cu cele două elemente, așa că a învăța cum să controlezi această reacție pare a fi soluția ideală.
După cum explică ziarul chinez, borul a fost deja folosit de SUA în anii 1950, pentru a oferi un boost motoarele bombardierelor supersonice. Cu toate acestea, a fost abandonat rapid: reacția sa putea fi oarecum necontrolară și lăsa un depozit pe reactoare care le făcea,, treptat, mai puțin eficiente.
Cursa înarmării cu arme hipersonice a reaprins interesul pentru bor în știința spațială și militară. Cu toate acestea, borul este, în general, considerat a fi utilizat în aer și nu în apă, unde se folosesc, în schimb, combustibili pe bază de aluminiu sau magneziu, pentru a obține supercavitate.
În lucrarea lor, publicată în Chinese Journal of Solid Rocket Technology, Pengfei și ai lui au prezentat un nou tip de rachetă cu reacție cu componente noi, concepute pentru a se asigura că arderea borului rămâne eficientă în aer și în ocean.
Totuși, pentru a obține caracteristicile finale promise de oamenii de știință, prototipul imaginat ar trebui să dubleze cantitatea de bor din compoziția combustibilului său.
Acest lucru ar putea ridica unele probleme de producție și apoi, în zbor sau subacvatic, de control, dar nimic care să fie insurmontabil, cu ajutorul câtorva ani de cercetare, explică Pengfei și colegii săi. Desigur, toate acestea ar putea fi doar o lovitură publicitară, pentru a-i determina pe rivali să își arate puțin mai mult din propria tehnologie. Dar, în ultimii ani, China a făcut mari progrese în ceea ce privește proiectilele și propulsoarele.
ARTICOL PRELUAT CU ACORDUL EDITORULUI DE PE www.national.ro: https://www.national.ro/stiri-externe/racheta-hipersonica-si-torpila-in-acelasi-timp-terifianta-arma-pe-care-o-dezvolta-china-video-774661.html