Oamenii sunt mai sănătoși și mai fericiți!
În Anglia, 70 de companii participă la cel mai mare proces din săptămâna de 4 zile. 3.300 de angajați trebuie să lucreze doar 80% din programul normal de lucru timp de șase luni, dar continuă să primească salariul integral. Primele sondaje arată acum că angajații sunt mai fericiți și mai sănătoși, datorită programului de lucru mai scurt și sunt mai productivi la locul de muncă. În timpul liber suplimentar, ei experimenează noi hobby-uri, fac sport sau au grijă de gospodărie și familie.
În Anglia, 70 de companii au redus programul de lucru cu 20%. Circa 3.300 de angajați lucrează acum doar 80% din orele de lucru obișnuite, dar continuă să primească salariul întreg. Procesul, care a început în iunie, se va desfășura pe o perioadă totală de șase luni.
Cu toate acestea, sondajele inițiale ale participanților arată deja că majoritatea angajaților doresc să păstreze acest program, cu ore de lucru mai puține. Angajații declară că acum sunt mai fericiți, mai sănătoși și chiar mai productivi la locul de muncă.
Anglia testează săptămâna de 4 zile cu „modelul 100:80:100”!
Potrivit publicației neuezeit.at, Ideea din spatele testului este că angajații ar trebui să lucreze după „modelul 100:80:100”. Primești 100% din salariu, pentru 80% din timpul de lucru! În schimb, angajații ar trebui să încerce să mențină o productivitate de 100%, adică să continue să își îndeplinească sarcinile în proporție de 100%.
Universitățile din Cambridge, Oxford și Boston College oferă sprijin științific pentru acest experiment. După încheierea fazei de testare, în noiembrie, companiile participante pot decide dacă doresc să păstreze programul de lucru mai scurt sau să revină la săptămâna obișnuită, de 5 zile.
Pentru Lisa Gilbert, angajată la bancă, este deja clar: Săptămâna de 4 zile este „fenomenală”: „Mă pot bucura foarte mult de weekend-ul meu acum, deoarece pot folosi ziua de vineri pentru treburile casnice și alte lucruri mai puțin importante!” – a declarat Gilbert la postul de televiziune CNN, care a intervievat mai mulți participanți la experimentul britanic. Angajata de la bancă trebuie să aibă grijă de fiul ei și de cei doi părinți, pe lângă jobul ei. Acest lucru este mult mai ușor pentru ea acum, când programul de lucru este mai scurt.
Semaforul, instrument util la muncă?!
Dar trecerea la săptămâna de 4 zile nu a decurs fără probleme peste tot. Agenția de PR „Unity” a avut, inițial, probleme. Trecerea la noul program de lucru a fost „haotică”, iar angajații nu erau pregătiți corespunzător pentru orele de lucru mai puține. După două săptămâni, însă, dificultățile inițiale au fost depășite, arată directorul agenției.
Soluția: agenția de PR a scurtat discuțiile și întâlnirile. În plus, angajații au acum un „semafor” la locul de muncă. O lumină verde le semnalează colegilor: „Sunt pregătit pentru discuții sau întrebări!” Dar dacă angajații trec pe „roșu”, nu vor să fie deranjați. Pentru că atunci lucrează concentrați pe un singur lucru.
Compania „5 Veverițe (5 squirrels-n.n)”, producător de produse de îngrijire, a introdus și faze de concentrare. În fiecare dimineață și în fiecare după-amiază, angajații ignoră toate e-mailurile, apelurile sau alte mesaje, timp de două ore, pentru a putea lucra la proiectele lor, netulburați.
„Săptămâna de 5 zile este un concept din secolul al XX-lea!”
Mulți participanți, intervievați de CNN în legătură cu experimentul săptămânii de lucru de 4 zile, declară că acum pratică noi hobby-uri, cum ar fi gătitul sau cântaul la pian, în timpul liber pe care l-au câștigat, au implementat proiecte care au fost amânate de mult timp sau, pur și simplu, au investit mai mult timp în relații. În noua lor zi liberă, unii fac voluntariat în cluburi.
Emily Morrision, angajată la o agenție de relații publice, spune că săptămâna de lucru de patru zile i-a îmbunătățit sănătatea mintală. Pauza mai lungă a ajutat-o să „îmi îmbunătățesc sănătatea mintală și să abordez săptămâna cu o atitudine mai pozitivă”.
Directorul de bancă Mark Howland, folosește, la rândul său, timpul liber nou câștigat, pentru sport. Banca pe care o conduce va păstra, probabil, săptămâna de 4 zile chiar și după încheierea fazei de testare. „Săptămâna de lucru de 5 zile este un concept din secolul 20, care nu se mai potrivește cu secolul 21!” – afirmă Howland.