joi, iunie 1, 2023
No menu items!
Cotidian al Românilor din Austria și de pretutindeni!
AcasăJustiție și LegislațieUE se apropie de interzicerea recunoașterii faciale!

UE se apropie de interzicerea recunoașterii faciale!

Eforturile de a interzice utilizarea camerelor „inteligente” pentru a scana și identifica fețele oamenilor au cîștigat majoritatea în Parlamentul European!

Ar trebui UE să interzică software-ul care poate recunoaște o față dintr-o mulțime?

O coaliție politică în creștere spune că da și tocmai a primit sprijin de la cel de-al treilea grup ca mărime din Parlamentul European, unde o majoritate este acum în favoarea interzicerii tehnologiei de recunoaștere facială, care scanează mulțimile fără discernământ și în timp real.

Sprijinul din partea Renew, care se alătură grupurilor Verzilor și Social-Democraților pentru a susține o interdicție, arată că o parte din ce în ce mai mare a conducerii politice a Europei este în favoarea restricțiilor asupra inteligenței artificiale, care depășește cu mult alte regiuni ale lumii avansate din punct de vedere tehnologic, inclusiv SUA. Săptămâna trecută, publicațiapolitico.eu a obținut un document care detaliază o nouă lege a răspunderii civile pentru aplicațiile cu inteligență artificială (AI) – un pas avangardist către un regim juridic pentru programe și dispozitive autonome.

„Vom interzice ceea ce credem că nu este conform valorilor noastre, desfășurarea identificării biometrice în spațiile publice în care noi, ca europeni, credem că trebuie să fim liberi de riscurile supravegherii în masă”, au preciat reprezentanții Grupului Renew. Dragoș Tudorache: „Poziția predominantă în această grupare este de a sprijini interzicerea acestei tehnologii!”

Oponenții tehnologiei de recunoaștere facială în direct susțin că astfel de instrumente sunt favorizate de guvernele autoritare din locuri precum Rusia și China, pentru a urmări dizidenții sau minoritățile vulnerabile și sunt, în cele din urmă, periculoase pentru libertățile civile. Ei subliniază, de asemenea, riscurile de profilare rasială și de invazie a vieții private, ceea ce a determinat companii mari, inclusiv IBM, Amazon și Microsoft, să suspende vânzarea instrumentelor de recunoaștere facială către guverne.

Cu toate acestea, chiar dacă UE se îndreaptă spre aprobarea primului regulament din lume pentru inteligența artificială, entuziasmul legislatorilor UE și al unor autorități de reglementare pentru interzicerea recunoașterii faciale în direct este probabil să se confrunte cu o opoziție dură din partea unui alt grup de părți interesate – state naționale care doresc să păstreze tehnologie de recunoaștere facială în arsenalele lor de securitate.

Miniștrii Afacerilor Interne au muncit din greu pentru a se asigura că legea UE privind inteligența artificială, Legea Inteligenței Artificiale , nu le leagă mâinile. Și, în timp ce Comisia Europeană restricționează utilizarea recunoașterii faciale în locuri publice pentru companii, a lăsat portițe ample forțelor de ordine, pentru a implementa tehnologia în cazuri precum căutarea copiilor dispăruți, prevenirea atacurilor teroriste sau localizarea criminalilor înarmați și periculoși.    

Schimbarea dispoziției

Pentru Grupul Renew, cunoscut și sub numele de liberali, sprijinul pentru o interdicție a crescut lent, după un scepticism inițial. Dar acum, ei se aliniază cu parlamentarii de stânga, pentru a solicita interzicerea recunoașterii faciale în direct.

„S-a schimbat starea de spirit!… În grupul meu, există o majoritate care susține această idee de interdicție”, a spus Tudorache, care, anterior, a fost ministrul Afacerilor Interne al României.

Acum, principal negociator al Parlamentului pentru o nouă lege a inteligenței artificiale, el nu dorește portițe pentru poliție, de a putea utiliza tehnologia în cazuri specifice, deoarece acestea ar reprezenta „un control și responsabilitate foarte dificile”. 

Guvernele și companiile europene și-au intensificat experimentele cu recunoașterea facială. Algoritmii biometrici care vizează potrivirea fețelor cu bazele de date în timp real, pot folosi rețelele existente de camere publice.

Consensul tot mai mare din Parlamentul European i-a izolat pe parlamentarii de centru-dreapta din Partidul Popular European, care au făcut eforturi pentru a deschide mai multe posibilități poliției de a utiliza recunoașterea facială | Genevieve Engel/Uniunea Europeană

Acest lucru îngrijorează organul european de supraveghere pentru protecția datelor, EDPB, care, anul trecut, a cerut interzicerea tuturor programelor de recunoaștere facială a persoanelor în spațiile publice, aplicații care încalcă drepturile fundamentale la viață privată și libertatea de mișcare. De asemenea, peste 50 de grupuri de campanie europene, au încercat să convingă parlamentarii să decidă o interdicție.

„Dacă este permis să fie folosit chiar și în scopuri excepționale, înseamnă că infrastructura va fi acolo și tu, ca cetățean, nu vei ști niciodată dacă este pornită!”, a spus Daniel Leufer, un militant pentru ONG-ul Access Now. „Această tehnologie nu-și are locul, într-o societate dedicată democrației și drepturilor fundamentale!” – a precizat acesta.

Parlamentarii liberali sunt mai aproape de o cale de mijloc decât colegii de stânga, social-democrații și verzii, care vor să meargă și mai departe și să interzice orice recunoaștere facială și crearea de baze de date biometrice care colectează fotografii de pe rețelele sociale.

Consensul din ce în ce mai mare din Parlamentul European i-a izolat pe parlamentarii de centru-dreapta din Partidul Popular European, care au făcut eforturi în direcția opusă, pentru a deschide mai multe posibilități Poliției de a utiliza recunoașterea facială.

Convingerea guvernelor europene

Adevărata provocare pentru interzicerea recunoașterii faciale vine din partea guvernelor UE care fac parte din Consiliul UE, unde, unele țări precum Franța, s-au îngrijorat că scoaterea în afara legii a tehnologiei ar putea slăbi serios securitatea publică. Cu amintiri proaspete despre atacurile teroriste din ultimii ani și planuri de a găzdui Jocurile Olimpice de anul viitor, Parisul vrea să aibă toate instrumentele posibile. 

Judecătorii francezi susțin instanța administrativă de vârf, spunând că ar fi greșit să interzică o tehnologie care ar putea ajuta la identificarea unui terorist cunoscut, într-o mulțime mare, în timpul unui eveniment de masă.

În timp ce Germania a insistat pentru restricții stricte asupra tehnologiei, în general, guvernele UE s-au străduit să se asigure că noua lege privind inteligența artificială nu va reduce în mod sever activitățile de aplicare a legii.

Conform ultimelor proiecte de modificări aduse legii de țările UE și văzute de reporterii politico.eu, capitalele europene fac eforturi pentru a adăuga mai multe excepții de la aplicarea legii. Dincolo de căutarea victimelor răpiririlor și a suspecților de infracțiuni, acestea ar dori ca poliția să poată folosi și recunoașterea facială în timp real, pentru a preveni orice „amenințare substanțială” la adresa infrastructurii critice. Guvernele europene ar putea ajunge la poziția finală înainte de sfârșitul anului, potrivit unor diplomați ai UE.

Deocamdată, parlamentarii de stânga și liberalii sunt concentrați să-și mențină inițiativa pentru interzicerea recunoașterii faciale, până când Parlamentul European își va preciza, oficial, poziția, printr-un vot, până la sfârșitul anului.

Liberala germană Svenja Hahn a subliniat că negocierile tensionate sunt încă în desfășurare, pe un subiect atât de sensibil.

„Acesta va fi unul dintre cele mai intense câmpuri de luptă!” – a declarat ea. „Oamenii legii speră că recunoașterea facială este o baghetă magică pentru a lupta împotriva criminalității, dar nu este, există un risc mare de discriminare!” – este de părere Svenja Hahn.

TEXTUL DE MAI SUS REPREZINTĂ O TRDUCERE A UNUI ARTICOL DE PE www.politico.eu: https://www.politico.eu/article/europe-edges-closer-to-a-ban-on-facial-recognition/

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Spatiu publicitar 300x250

Comentarii

%d blogeri au apreciat: