joi, iunie 1, 2023
No menu items!
Cotidian al Românilor din Austria și de pretutindeni!
AcasăSocialDeutsche Welle: Din cauza crizei, nemții au luat cu asalt casele de...

Deutsche Welle: Din cauza crizei, nemții au luat cu asalt casele de amanet!

by FLUX24

Tot mai mulţi germani îşi dau ultimii bănuţi pe facturile la gaz şi curent sau pe alimente, de când au tot crescut preţurile. Cine nu are de ales şi are nevoie urgentă de bani, îşi amanetează din lucruri, transmite Deutsche Welle.

CE SUSȚINE DW:

Cine vrea să afle cum îi merge economic Germaniei, nu trebuie decât să numere clienţii lui Nikolaus Bode. Logica e simplă: atunci când patronul unei case de amanet are clienţi puţini, Germaniei îi merge bine. Când e luat cu asalt de germani, ţara e în criză. În acest septembrie 2022, Nikolaus Bode abia poate face faţă solicitărilor. Cu alte cuvinte, situaţia e gravă. „O casă de amanet e un indicator – oamenii vin în perioade marcate de şomaj ridicat sau de probleme economice majore”, explică Bode.

În trecut, jobul lui erau executările silite la imobile. În 1994 şi-a deschis, împreună cu tatăl său, o casă de amanet, în centrul orăşelului Siegburg, cu 40.000 de locuitori, din landul Renania de Nord – Vestfalia. Astfel, deja, de aproape trei decenii el ia, implicit, pulsul economic al ţării. Evoluţia sumbră din Germania este, pentru el, o afacere bună. Dar Bode îşi face, în mod serios, griji. 

„La mine vin, în momentul de faţă, foarte mulţi oameni în vârstă şi, mai nou, şi cei din pătura de mijloc, ceea ce în trecut nu se întâmpla”, spune, îngrijorat, Nikolaus Bode, adăugând că are mulţi clienţi noi: persoane cu venituri oscilante sau beneficiari de ajutor de şomaj, până le intră banii în cont. 

Aproape toţi clienţii îşi ridică obiectele amanetate!

Nikolaus Bode deţine una din cele aproximativ 250 case de amanet germane – una din cele mai vechi afaceri din Germania. Prima casă de amenet a fost deschisă în anul 1560, la Hamburg. Lucrurile funcţionează în felul următor: oamenii aduc obiecte de valoare la casa de amanet şi primesc, în schimb, o anumită sumă de bani. Clienţii au după aceea, de regulă, trei luni, timp, să recumpere obiectele. Un exemplu: Nikolaus Bode plăteşte clientului 400 de euro pe o bijuterie, iar acesta o poate lua înapoi după trei luni, pentru suma de 448 de euro. Altfel, bijuteria este vândută la licitaţie. 

„Cam 96% dintre obiecte ajung din nou la proprietarul lor. Aşadar, aproape toţi clienţii îşi recuperează obiectele amanetate, pentru că valoarea lor este mai mare decât le oferim noi. Ideea e că oamenii primesc rapid un credit şi îşi pot păstra, în final, lucrurile de valoare, nefiind obligaţi să le vândă.” 

Inele, lanţuri, ceasuri Rolex – câteodată chiar şi un animal!

Nouă din zece obiecte care ajung, temporar, la casa de amanet a lui Bode, sunt bijuterii. Dar s-a mai întâmplat ca oamenii să amaneteze un yacht cu motor, un carusel sau chiar un cal. Cu aparatele electronice e o problemă, fiindcă valoarea lor scade rapid. În perioade de criză, oamenii pot, amanetând obiecte de valoare, intra uşor şi repede în posesia unei sume de bani. Nu trebuie făcută dovada salariului, ca la bancă; nu se cere nici o garanţie sau informaţie legată de bonitatea persoanei respective. Prezentarea cardului de identitate este suficientă. În plus, pentru unii oameni, este singura cale de a face rost de bani, fiindcă banca nu le acordă credit. 

„Banca oferă împrumuturi doar dacă solicitanţii dispun de o anumită bonitate financiară, care atestă că sunt capabili să returneze băncii datoria”, explică Bode. O casă de amanet nu cere astfel de garanţii, dar nici nu oferă bani pe termen lung. Doar bani lichizi, pe loc şi fără probleme.

Casele de amanet nu mai sunt astăzi atât de rău famate!

„Rapid, cash, serios, discret, competent” – aceasta e deviza lui Nikolaus Bode şi asta citesc şi potenţialii clienţi pe pagina sa de Internet. Mai ales, discreţia joacă un rol important. De pildă, patronul unei case de amanet nu-şi salută clienţii, dacă-i întâlneşte întâmplător pe stradă, pentru a nu-i pune într-o situaţie stânjenitoare. Casele de amanet nu mai au demult o imagine proastă. În marile oraşe, şi automobilele sunt nelipsite din inventarul caselor de amanet. Nikolaus Bode îşi aminteşte cum era în trecut, când oamenilor le era, pur şi simplu, ruşine, dacă erau nevoiţi să-şi amaneteze lucrurile.

Bode se aşteaptă să aibă tot mai mulţi clienţi!

Recent, câţiva studenţi, care nu-şi puteau plăti facturile la curent, şi-au amanetat pentru scrut timp un computer – purtând chiar în faţa lui Bode, o discuţie aprinsă încercând să aleagă computerul care consumă cel mai mult curent. Astfel de situaţii s-ar putea repeta în săptămânile şi lunile viitoare, atunci când oamenii îşi primesc facturile la curent, anticipează Nikolaus Bode. „Şi executările silite la imobile se vor înmulţi”, crede el, pentru că oamenii nu vor mai putea să facă faţă costurilor în continuă creştere.”

ARTICOL PUBLICAT CU ACORDUL EDITORULUI DE PE www.flux24.at: https://flux24.ro/deutsche-welle-din-cauza-crizei-nemtii-au-luat-cu-asalt-casele-de-amanet/

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Spatiu publicitar 300x250

Comentarii

%d blogeri au apreciat: