Mini-sisteme fotovoltaice pentru energie solară, pe balcon!
Un astfel de sistem costă între 400-1000 euro și are durata de viață garantată de 20-25 de ani!
Prețul energiei electrice este în creștere și în prezent nu se vede nici un semn că situația s-ar putea schimba. Pe lângă aspectul financiar, vrem să luăm rămas bun de la producerea de energie elecrtică din combustibili fosili, cât mai repede posibil. Mulți doresc, de asemenea, să își facă partea în generarea de energie ecologică. Dacă nu aveți la dispoziție o casă, ci doar un balcon, puteți încerca o mini-centrală electrică de balcon.
Ce este o centrală electrică de balcon?
De fapt, o centrală electrică de balcon este un mini-sistem fotovoltaic, format din unul sau două module fotovoltaice. Spre deosebire de sistemele mai mari, invertorul necesar nu este furnizat extern, ci este atașat direct pe spatele modulelor. Acesta este un mare avantaj, deoarece economisește spațiu și efort de instalare. În acest fel, pachetele de putere mici pot fi montate cu ușurință pe balcon. Un alt avantaj este, fără îndoială, că modulele pot fi luate cu ușurință, dacă vă mutați din apartament.
Cum funcționează o centrală electrică de balcon?
Același lucru este valabil și pentru centrala de balcon: modulele funcționează cel mai eficient cu o orientare spre sud și un unghi de înclinare de 30° (ceea ce este destul de dificil de realizat pe un balcon). Cu toate acestea, generarea de energie este încă suficientă, chiar și în condiții mai puțin decât optime. Trebuie doar să vă asigurați că modulele nu sunt umbrite de case sau copaci învecinați, pentru că asta scade randamentul cu multă energie.
Este destul de ușor să ajungeți la propria centrală electrică. Există o serie de oferte all-inclusive pe Internet sau de la unii furnizori de energie. Este important ca puterea modulelor, împreună, să nu depășească 800 de wați (pentru că, atunci, nu mai este considerat un sistem mic). Acest lucru corespunde cu două module standard, cu o suprafață de 170×100 de centimetri. Prin integrarea centralei de balcon în sistemul de alimentare al casei, contorul de energie electrică funcționează mai lent, ceea ce înseamnă că se extrage mai puțină energie electrică de la furnizorul de energie, astfel încât sunt suportate costuri mai mici (și se generează mai multă energie regenerabilă). Tot mai mulți oameni doresc să aibă astfel de instalații! Potrivit Wiener Netzen , cererile au crescut de opt ori, în primele două trimestre ale acestui an (comparativ cu 2021).
Cerințe tehnice și linii directoare
O centrală electrică de balcon nu este o soluție izolată – asta înseamnă că nu poate fi operată independent de rețeaua electrică. Și asta înseamnă că aveți nevoie de acordul furnizorului de energie. Procedura este următoarea: Înregistrați sistemul la propriul furnizor de energie electrică (azi, se poate foarte ușor, mai ales online). Apoi, acesta are două săptămâni, pentru a verifica condițiile tehnice (de exemplu, contorul de energie electrică). Dacă nu există nicio obiecție în aceste două săptămâni, puteți începe să folosiți instalația, din punct de vedere tehnic. Deci, procesul este foarte simplu.
Neanunțarea poate avea consecințe grave. Dacă apar probleme, deoarece conexiunea nu a fost realizată corect (rețeaua Wiener Netze recomandă urgent ca astfel de lucrări să fie efectuate exclusiv de profesioniști!), sau sistemul electric din casă nu este potrivit pentru aceasta, acest lucru poate duce la răspundere și uneori poate avea consecințe penale.
De asemenea, utilizatorii de sisteme solare mici trebuie să îndeplinească și cerințele operatorilor de rețea austrieci – trebuie să trebuie să respecte regulamentul TOR-D4. Acesta include, printre altele, regulamentul ENS (echipament pentru monitorizarea rețelei cu dispozitive de comutare alocate), conform căruia, un sistem fotovoltaic trebuie să se oprească în cazul unei căderi de curent, pentru a preveni returul în rețea. Prin urmare, atunci când cumpărați sistemul fotovoltaic, este important să vă asigurați că aceste reglementări sunt respectate (ceea ce este, de obicei, cazul sistemelor vândute în Austria).
De asemenea, ar trebui să consultați compania de asigurări în prealabil și să vă asigurați că sistemul (și orice daune care ar putea rezulta din acesta) sunt acoperite de asigurare.
În orice caz, trebuie să obțineți și acordul proprietarului, care poate interzice instalarea. Acest lucru este de obicei refuzat, cu referire la imaginea de ansamblu a casei, dar proprietarul nu trebuie să dea explicații. Dacă nu aveți consimțământul lui, nu puteți instala sistemul fotovoltaic. De aceea, înainte de a-l cumpăra, cereți acordul propietarului.
Atenție! Aveți nevoie de un electrician autorizat!
Ca întotdeauna, diavolul se ascunde în detalii. Pe multe site-uri de pe Internet, veți găsi scris că puteți conecta pur și simplu centralele electrice de balcon la rețea, cu un ștecher și o priză. Conform ÖNORM E 8001-4-712, celulele/panourile solare pot fi utilizate în Austria numai dacă sunt integrate în rețea, printr-o conexiune fixă. Într-un limbaj simplu, aceasta înseamnă că un electrician autorizat trebuie să efectueze conexiunea. În mod ideal, această persoană ar trebui contactată în prealabil, pentru a evalua, în general, sistemul electric și astfel să se asigure că o centrală electrică de balcon poate fi integrată și exploatată în siguranță. De asemenea, este important ca centrala electrică de balcon să poată fi oprită. Pentru că atunci când se lucrează la rețeaua electrică a casei, trebuie să se asigure că curentul electric nu curge din nici o parte și că oamenii nu vor fi electrocutați.
Costuri versus beneficii
O centrală electrică de balcon costă între 400 și 1.000 de euro (în funcție de proiectare și producție). Munca electricianului se aduagă, desigur. Acestea sunt costuri pe care doriți să le recuperați. Deoarece prețurile la energie electrică au crescut semnificativ în ultima perioadă, amortizarea este mult mai rapidă azi, decât în urmă cu un an. Presupunând o putere de 600 de wați (adică, ceva mai puțin decât este permis), sistemul fotovoltaic poate produce până la 3 kilowați-oră de electricitate, în zilele însorite. Ar trebui să calculați o valoare medie, pentru că aici soarele nu strălucește în fiecare zi și iarna, randamentul este în general mai mic și să foloseiți prețul curent al energiei electrice pentru a calcula cât economisiți. În funcție de dimensiunea sistemului, de cât costă și de câtă energie electrică utilizați, aceste sisteme se vor achita de la sine în trei până la șase ani.
Dacă doriți să știți exact, puteți, desigur, să vă monitorizați sistemul, folosind aplicații și să vedeți exact când și câtă energie electrică este generată și consumată, câți bani economisiți și cât CO₂ nu este eliberat în mediu.
Pot fi finanțate și centralele electrice de balcon?
Aici bate din nou birocrația austriacă: există subvenții la nivel federal, de stat și municipal. Dar trebuie să fiți rapizi, pentru că subvențiile pentru sisteme fotovoltaice – PV, sunt, adesea, epuizate rapid. Puteți găsi multe opțiuni pe site-ul www.pv-austria.at .
De regulă, producătorii oferă garanție între 20 si 25 de ani la module și între 10 si 12 ani la invertoare. Cu toate acestea, deoarece durata de viață a acestor componente este, în mod normal, mult mai lungă, puteți utiliza centrala electrică de balcon mulți ani și, cu siguranță, merită, având această durată de viață.