BOGDAN TIBERIU IACOB
Cristian Tudor Popescu aruncă o nouă piatră în baltă și stîrnește valuri: ziaristul e supărat că Parcul Cireșarii a omagiat, prin niște panouri, trei personalități avînd legătură cu zona Domenii: Pacepa, Eugen Barbu și Ștefan Foriș. Și a amenințat că vine personal să le dea jos. Indignarea e preluată de Europa liberă, care recoltează prompt poziții similare lui CTP, între care faptul că Pacepa nu a fost decît un slujitor al comunismului. De aici, am putea spune, Europa liberă cam intră pe tărîmul confuziei, trăgînd și IICMER după ea.
”Mai multe panouri reprezentând viața și activitatea a trei personaje controversate din comunism au stat timp de un an afișate pe gardul Clubului Copiilor Sector 1 – Cireșarii – sub privirile a mii de trecători. Evenimentul a scandalizat atât opinia publică, cât și pe istorici. Deși organizat fără rele intenții, după cum spun organizatorii, are rolul de a alimenta un curent din ce în ce mai prezent – reabilitarea ceaușismului. Fostul general de Securitate, Mihai Pacepa, scriitorul Eugen Barbu și liderul comunist Ștefan Foriș au primit „onoarea” de a face parte dintr-o expoziție care se adresa copiilor din sectorul 1. Motivul? Toți ar avea legături istorice mai mult sau mai puțin strânse cu cartierul Domenii, cum a precizat pentru Europa Liberă, Elena Lucaci, reprezentanta asociației Părinți de Cireșari, cea care a organizat expoziția.” scrie Europa liberă.
”Descoperirea expoziției a inflamat opinia publică și pe istorici” mai aflăm.
Astfel că istoricii Institutului de Investigare a Crimelor și Memoria Comunismului au promis o investigație pentru a descoperi cine sau ce intenții au fost în spatele expoziției.
„Nu cred că a fost cu intenție, ci din ignoranță, o proastă înțelegere a ceea ce a reprezentat comunismul”, a declarat, pentru Europa Liberă, Daniel Șandru, președintele IICMER. El spune că, spre deosebire de ceea ce apare pe afișe, Mihai Pacepa nu a fost un erou, ci un personaj care a slujit comunismul. „Menționarea ca general-salvator este inadecvată. La fel și cu Eugen Barbu, un corifeu al comunismului.”
Nu ne propunem aici sub nici o formă să comentăm pro sau contra statutul generalului Pacepa.
Ci doar să ne exprimăm mici nedumeriri. Nițel mai mari!
CTP are dreptul la orice opinie ca cetățean și jurnalist.
Cu Europa liberă și IICMER e mai complicat, însă.
Raportul final al Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România, din 2006, consemnează limpede ”rolul excepţional jucat în demascarea naturii criminale a regimului şi a Securităţii de cartea Orizonturi roşii, de Ion Mihai Pacepa. Mai întâi, publicarea în limba engleză a acestei cărţi, în 1987, apoi, transmiterea la secţia română a postului de radio Europa Liberă a memoriilor acestui defector de cel mai înalt rang – înaintea fugii sale, Pacepa era consilier personal al lui Ceauşescu, general locotenent, director-adjunct al Direcţiei de Informaţii Externe şi secretar de stat în Ministerul de Interne – a contribuit la degradarea dramatică a imaginii lui Ceauşescu”.
Reținem, tot din raport, că organul de presă care a difuzat în premieră dezvăluirile lui Pacepa a fost tocmai Europa liberă. Organ de presă aparținînd Congresului SUA, țară care l-a găzduit pe Pacepa, i-a dat cetățenie și l-a promovat drept erou anticomunist.
Guvernul american a descris, reamintim, activitatea lui Pacepa ca „o importantă și unică contribuție adusă Statelor Unite”.
Acum, o instituție a statului, IICMER, înființată cam în aceeași perioadă a condamnării comunismului, și postul care a găzduit primul informațiile furnizate occidentului de Pacepa, se declară revoltate de pomenirea acestuia și cer să se ia măsuri. Marele dușman al regimului Ceaușescu și al Securității devine acum o sculă întru ”reabilitarea ceaușismului”, conform organului de presă al congresului american.
Pas de mai înțelege ceva. (Bogdan Tiberiu Iacob)
ARTICOL PRELUAT CU ACORDUL EDITORULUI DE PE www.inpolitics.ro: https://inpolitics.ro/meandre-dupa-ce-l-a-promovat-ca-erou-in-anii-80-europa-libera-se-intoarce-contra-lui-pacepa_1837814312.html